6 Mayıs 2013 Pazartesi

Taraf gazetesi geçen yıl ne kadar zarar etti?

Taraf gazetesini daha çok yazıyorum son günlerde. Daha da çok yazmalı belki de... Olan biteni anlamanın yolu yazılan söylenenleri hiç olmazsa ard arda, yan yana getirip büyük resme öyle bakmak olmalı belki de.

Taraf gazetesinin Ahmet Altan'ın istifası ve Oral Çalışlar'ın genel yayın yönetmenliği koltuğuna oturması sonrasında tirajındaki "şaşırtıcı" artışı bir kaç defa yazmıştım.

Peki tirajı artan, (hatta buna bağlı olarak hisseleri de borsada değer kazanan) Taraf geçen yıl ne kadar kar etti? Ya da şöyle diyeyim? Kar etti mi?

Belki şaşırtıcı gelecek ama hayır kar etmedi, aksine zarar etti. Ancak ilginç olan bu zararın, kağıt üstünde bir zarar olması. Nasıl mı? Açıklayayım:

Halka açık şirketlerin bilançoları da kamuoyuna açıklanıyor.  Taraf gazetesi, 2012 yılına ait bilançosuna göre geçtiğimiz yılı 9.2 milyon TL zararla kapattı.

Ancak aynı bilançoya göre Taraf’ın 2012 satış geliri, 2011 rakamıyla hemen hemen aynı seviyede 15 milyon 589 bin TL oldu.

Taraf’ın zararının gerekçesi ise ayrıntılarında gizli:  “Diğer faaliyet giderleri” kaleminde 2011’de 1.1 milyon TL olan gider, 2012’de 13.4 milyon TL’ye fırladı.

Mali bilanço raporunun detaylarına göre bu artışın nedeni Mürekkep Matbaacılık Medya Basım Radyo ve Televizyon İşletmeciliği A.Ş.’nin hisselerinin yüzde 99.9’unun, 15 milyon 440 bin TL bedelle satın alınması.

Mürekkep Matbaacılık şirketi nedir diye sorarsanız yanıtlayayım. Bu şirket  Taraf’ın basıldığı matbaanın sahibi olan şirket. 2009 yılında kurulan şirketin sahibi ise Taraf’ın da patronu olan Başar Arslan. Yani patron, kendisinin olan matbaayı, kendisinin olan gazeteye satarak gazetenin kağıt üstünde kar etmesini engellemiş durumda. Bu da Taraf zarar ediyor denilerek çalışanlara maaş zammını engelleyecek bir faktör olarak görünüyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder