2 Şubat 2013 Cumartesi

İliştirilmiş Türk Medyası ve PKK analizleri

Vatan yazarı Ruşen Çakır sadece Türkiye'de siyasal İslam üzerine kitap ve çalışmaları ile değil "yakıcı" gerçekliğimiz Kürt sorunu üzerine de kalem oynatan bir isim. Kendisini benzerlerinden ayıran ise, pek çok meslektaşı gibi masa başında oturup, yazması için sunulan bilgi kırıntılarını analiz diye okura sunmaması. 

Zaman zaman yaptığı röportajlar ile konunun taraflarının tespit ve düşüncelerini, kendi analizleriyle birleştirip okuruyla paylaşıyor. Geçenlerde Irak Kürdistanı'nda yaptığı ve gazetesinde 7 gün süren bir yazı dizisi şeklinde yayınladığı röportajlar da yeni(den) başlayan müzakere sürecinin göz ardı edilen bir tarafıyla ilgiliydi. 

Türk Hükümetinin ısrarla "Kuzey Irak", medyamızın “Irak Bölgesel Kürt Yönetimi” diye andığı ancak coğrafi olarak Güney Kürdistan, siyasi olarak ise “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi”  olarak isimlendirilmesi gereken bölgede yaptığı röportajların üst başlığı da bu isimlendirme sorununa dikkat çekiyordu: TÜRKLERİN KUZEYİ, KÜRTLERİN GÜNEYİ.

Yazı dizisinin son bölümünde Türkiye medyası ile ilgili çarpıcı bir de tespit yeralıyordu. Hem medyanın PKK'ya yönelik yaklaşımına ilişkin bu tespite katıldığım hem de kaynayıp gitmesin diyerekten buraya da alıyorum:

Türk medyası yıllar boyunca, kısmen yasal kısıtlamalar, ama daha çok sistemle içiçe geçmiş olduğu için PKK hakkında enformasyondan çok dezenformasyona, analiz ve yorumdan çok manipülasyona ağırlık verdi.
Belli bir normalleşme ve rahatlamanın yaşandığı son dönemdeyse bu sefer, gazetecilikle ilişkileri olmayan ama şu ya da bu odak tarafından medyaya iliştirilmiş bazı isimler, devletin istihbarat birimlerinden aldıkları (veya almış havası yarattıkları) bazı tüyolarla tam bir bilgi kirliliğine yol açtılar.
Örneğin PKK içinde, yöneticilerinin doğum yerlerine ve mezheplerine göre fraksiyonların bulunduğu “bilgisi”, bu örgütün felsefesini ve tarihini biraz bilenler için anlamsız ve yanlıştır. İslam dinine zaten mesafeli duran PKK yöneticilerinin Alevi-Sünni diye ayrışmış olmaları nasıl mümkün olabilir?

Türk medyasındaki PKK analizleri genellikle tam da Çakır'ın altını çizdiği şekilde yapılıyor. Bir takım "kaynak"larla yakın ilişki içinde olan, ya da "kaynak"lardan gelen bilgileri kullanarak gazetecilik yaptığını sanan, hatta "kaynak"ları kullandığını sanan ancak aslında onlara oyuncak olan medya mensuplarımız yazıyor ve kafaları karıştırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder