29 Haziran 2011 Çarşamba

TRT'de Türkçe bilen bir tane personel yok mu?

Sinan Albayrak, Sezin Akbaşoğulları, Alican Yücesoy, Bulut Aras, Serdar Orçin'in başrollerini oynadığı, Türkan Derya'nın yönettiği, Özgür Evren Heptürk'ün senaryorunu yazdığı TRT dizisi Sen de gitme diğer diziler gibi Sezon Finalini yaptı ve TRT1 ekranlarından izleyicisine veda etti.

Etti etmesine ama diziyi ve tekrarlarını sık sık ekrana getiren TRT'nin karnesine düşük notlar yazmayı da ihmal etmedi.

Dizinin kendisinde, prodüksiyonda bir hata yok gerçi. Karnesini zayıfla dolduran TRT'nin kendisi oldu.



DİZİNİN İSMİNİ BİLEN YOK MU?

Dizi ekranlarda oynarken sağ altta dizinin isminin yer aldığı yerde yapılan yanlış hem izleyicileri rahatsız etti hem de "TRT'de Türkçe bilen bir tane KJ operatörü yok mu?" sorusunu akla getirdi.

TRT1'de yayınlanan Sen de gitme dizisinin ismi önceki gece boyunca SENDE GİTME olarak yazılmıştı.

 DAHİ ANLAMINA GELEN 'DE' AYRI YAZILIR
Türkçemizin en temel kurallarından biridir. "Dahi anlamındaki de ayrı yazılır!" Hatta bir ara bu isimli bir site kurulmuş, medyada bağlaç olan 'De'yi ayrı yazmayan köşe yazarlarının kabusu olmuştu.

Dahi anlamındaki de ayrı yazılır yazılmasına da, TRT'nin sınavlar yaparak aldığı, görev yapmaya başlattıktan sonra eğitimlerden geçirdiği personeli içinde galiba bu Türkçe kuralını bilen kimse yok. Sadece KJ operatörünün hatası değil elbet bu, Devlet kanalı TRT1'in yayınını kimsenin izlemediği, denetim mekanizmalarının da işlemediğini de gösteriyor bu durum.

TRT YASASI TÜRKÇE İÇİN NE DİYOR?

TRT bugün 13 televizyon kanalı, 6 ulusal, 6 bölgesel, 1 yerel, 2 uluslararası radyo kanalı, trt.net.tr ve trt.world.com üzerinden 35 dil ve lehçede yayın, teleteks yayını ve "TeleVİZYON", "Radyovizyon", "F1 Racing" ve "TRT Çocuk" dergileriyle Türkiye ve dünyaya yayın yapıyor.

TRT'nin yasasında da Türkçe kullanımına önem verilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. 5. Maddede yayın esasları sayılırken "Kolayca anlaşılabilir, doğru, temiz ve güzel bir Türkçe kullanmak..." deniliyor. Anlaşılan o ki TRT, kendi yasasını da ihlal ediyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder