5 Nisan 2013 Cuma

Eleştirirsem işimden olurum demişti o kehaneti tuttu

Habertürk yazarı Amberin Zaman bundan tam 2 yıl önce 8 Mart 2011 günü CNN Türk'te katıldığı Medya Mahallesi programında ilginç bir itiraf ve kehanette bulunmuştu.

Kendisinin aynı zamanda yabancı basının da üyesi olduğunu hatırlatan Zaman, "Ben de dış basının içindeyim. The Economist gazetesinin Türkiye temsilcisiyim aynı zamanda" demiş ve yurt dışından Türkiye'deki son gelişmelerin nasıl görüldüğünü anlatmıştı.



DIŞARIDAKİ ALGI: "MEDYAYA BASKI ARTIYOR"
"Dışarıdaki algı medyaya baskıların arttığı yönünde. Bu algı Doğan Grubuna kesilen cezalar ile başladı. Ergenekon davası kapsamında içeri alınan ve hakim önüne çıkamayan gazeteci örnekleriyle daha da derinleşti. Nedim ve Ahmetle de pik yaptı. Şu an 60 gazeteci içeride ve bu çok yüksek bir sayı."

"BEN DE İŞİMDEN OLURUM DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Yurtdışında Türkiye'ye yönelik hakim görüşün "iktidara dil uzatanlar tasfiye ediliyor" şeklinde olduğunu söyleyen Zaman, tasfiyenin sadece tutuklama boyutuyla değil işten atılmalar şeklinde sürdüğü görüşünde:

"Bunun bir diğer boyutu işinden atılmaları. Oktay Ekşi'yi beğenin ya da beğenmeyin ama nasıl işinden  olduğu ortada. Bekir Coşkun... Hürriyet'te en son bazı yazarların köşeleri kaldırıldı. Bir köşe yazarı olarak sistematik bir şekilde AK Parti'ye dil uzatırsam ben de işimden olurum diye düşünüyorum."

"AKSİNİ KİM SÖYLEYEBİLİR"

Ayşenur Arslan
'ın konuyu derinleştirmek için sorduğu "gazetenden böyle bir uyarı mı alıyorsun ki?" sorusu üzerine Amberin Zaman "Gazetemden öyle bir uyarı almadım ama ortada böyle bir trend var. Muhalif gazeteciler işlerini kaybediyor. Bunun aksini kim söyleyebilir." dedi.

ÖNCE AYŞENUR ARSLAN...

Eleştirdiği için işinden olanlar kervanına ilk katılan o progamdaki iki kadından biri olan Ayşenur Arslan oldu. Programı yayından kaldırıldı, CNN Türk'ten ayrıldı ve muhalefet partisinden bir milletvekilinin sahibi olduğu etkisi de tirajları gibi az olan Yurt gazetesine transfer oldu.

Amberin Zaman ise "hükümeti eleştirirsem işimden olurum" tepkisinin doğru ve haklı olduğunu ispatlarcasına Habertürk'ten kovuldu.

Zaman’ın yaklaşık bir ay önce, yazdığı yazılar yüzünden gazete yönetimi tarafından uyarıldığı kulislerde konuşuluyor. Son olarak Roboski, Suriye ve eyalet sistemi üzerine de yazan Zaman’ın köşe yazarlığı görevinden 2 Nisan tarihinde çıkartıldığı belirtildi.

KOVULMAYI ŞEREF NİŞANI GİBİ TAŞIYACAĞIM

Twitter hesabından takipçilerine "Bu dönemde merkez medyadaki işimden kovulmayı bir şeref nişanı gibi taşıyacam diğer yürekli içerdeki ve dışarıdaki meslektaşlarımla birlikte" yazan Amberin Zaman, Habertürk'e bir de gol attı.

Temsilcisi olduğu The Economist dergisinin son sayısında Türkiye'de medyanın içinde bulunduğu  süreci anlatan (imzasız) bir yazısı yayınlandı. Ancak yazının içindeki bir not yazarının Amberin Zaman olduğuna işaret ediyor:

PATRONLAR İŞTEN ÇIKARMA FURYASI BAŞLATTI

Economist'e göre, Türkiye'nin en büyük medya patronu Aydın Doğan'a kesilen 2,5 milyar dolarlık cezayı hatırlayan ve çeşitli finansal çıkarları olan medya patronları bir işten çıkarma furyası başlattı.

Aydın Doğan'ın da, üzerindeki baskı azalana kadar Erdoğan'ı eleştiren bazı kişileri medya imparatorluğundan attığını belirten derginin yazarı, kendisinin de bu yazıya başladığı sıralarda yerel bir gazeteden kovulduğunu yazdı.

"İŞTEN ÇIKARILANLAR ŞANSLI"
Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi'nin sözlerine de yer verilen yazıda, “işten çıkarılanların şanslı olanlar olduğu”, Türkiye'nin dünyada en çok gazeteciyi hapiste tutan devlet olduğu da belirtti. Dergide şu yorumlara yer verildi:

“Artan sayıda gazeteci, devam edebilmek için oto-sansüre başvuruyor. Hükümetle bağlantılı yolsuzluk skandalı iddiaları girilmez bölge olarak belirlenmiş. Türkiye'nin Suriyeli isyancılara gizli desteği de öyle. New York Times'ta son dönemde çıkan araştırma haberinde belirtilen Ankara’daki Esenboğa havalimanının Katar ve Suudi silahlarının isyancılara aktığı büyük bir odak olduğu iddiaları görmezlikten gelindi.”
Dergi, Türkiye’deki gazetelerin, ülkedeki basın özgürlüğünün mevcut durumuna rağmen, Almanya’daki bir davada basına ayrılan koltuklar konusu üzerinden başka devletleri suçladıklarına da işaret etti.

AK PARTİ TÜRKİYE'Yİ DAHA DEMOKRATİK BİR YER YAPTI MI?
Economist, AK Parti’yi savunanların, hükümetin ülkeyi daha demokratik bir yer yaptığını vurguladıklarını belirtip, bunun doğru olduğunun ve partinin laik rakiplerine oranla generallerin sınırlanması ve Kürtlere verilen haklar konusunda gelişmeler kaydettiğinin altını çizdi.
Dergi son olarak, geçmişte onlarca Kürt gazetecinin işkenceden geçirildiği ve öldürüldüklerini; medya patronlarının o günlerde ordunun önünde eğildiklerini ancak AKP’nin 10 yıllık iktidarından sonra kaydedilen ilerlemeler argümanının gittikçe zayıfladığının altını çizdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder