23 Ekim 2013 Çarşamba

Hani "off the record" diye bir şey vardı, bildin mi?

Gazeteci, kendi çabasıyla elde etmedikçe, bir kaynağın verdiği bilgi veya belgenin yayınlanma tarihi konusundaki isteğe uymalıdır. Gazeteci, röportaj, haber, yorum veya görüntü, yayın şekli ne olursa olsun, hazırlığını yayın organındaki sorumlular dışında, kaynağı da dahil kimseye denetlettirmekle yükümlü değildir.Gazeteci, açıklanmaması kaydıyla (off the record) verilen bilgiyi ve sarfedilen sözleri yayınlamamalıdır.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin bir dönem uzun çabalar ile hazırladığı ve gazetecilik nasıl yapılmalıdır sorusunun yanıtlarını içeren Gazeteciler Hak ve Sorumluluklar Bildirgesi Off The Record için böyle diyor.

Nereden geldi aklıma bu? Hemen söyleyeyim bugün Talat Atilla isimli arkadaşın, kendi kişisel haber sitesinde yayınladığı bir haber yüzünden geldi.

TÜRK SİYASETİNE DÜŞEN BOMBA...  DENİZ BAYKAL: MUSTAFA SARIGÜL GELİRSE, CHP ‘ÇAPULCU’ PARTİSİNE DÖNER! başlığı ile yayınlanan haber yüzünden.

Haber müthiş....  "Deniz Baykal ve Mustafa Sarıgül arasında uzun süredir devam eden psikolojik savaş nihayet ete kemiğe büründü" diye başlıyor.  

"Baykal, uzun süren sessizliğini TBMM’de bulunan makam odasında meclis muhabirlerine bozdu ama Baykal’ın siyaseti sarsacak bu konuşmaları off the record olduğu için dışarıya sızmadı." diye devam ediyor.

Ta Taaaaaam! Devam ediyor... Ama Baykal'ın konuşmaları off the record. Nasıl devam ediyor peki?

Haberden, Talat Atilla arkadaşın yazısından okuyalım:

Olay şöyle gelişti; Baykal, dün meclis muhabirleriyle makamında sohbet toplantısı yaptı. Gazetecilerle görüşmesinde Baykal’a iki yeni, bir de eski vekil eşlik etti. Sohbet döndü, dolaştı ve Mustafa Sarıgül’ün CHP’ye gelişine kilitlendi. 
Baykal kaçamak bir kaç cevap verse de gazetecilerin ısrarları üzerine, “Sarıgül’ün CHP’ye gelmesi CHP’yi bozar.” dedi. “CHP’nin İstanbul’da oyları artmaz mı?” sorusu üzerine Baykal ağzındaki baklayı çıkardı,  “Mustafa Sarıgül CHP’ye gelirse, CHP Çapulcu partisine döner.” yanıtını verdi. 
Şaşkınlık artınca Baykal, “Bu sözlerin off the record olduğunu hatırlatırım” ikazını yineledi.
Gazetecilik, ilkeleri olmadan manüplasyondan başka birşey değildir. Bir siyasetçinin off the record diyerek, üstelik konuşmasının hem başında hem de sonunda bunu tekrar ederek söylediklerini yazmak hangi ilkeye uygun bir davranış olabilir?

Anlayan bilen varsa beri gelsin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder