4 Ocak 2012 Çarşamba

Milliyet 'Kore Savaşı'nın kurbanı oldu!

Milliyet gazetesinin internet sitesinde manşette yer alan "Dünyanın izlediği cenaze töreni hakkında inanılmaz iddia" başlıklı haber iletişim fakültelerinde ders olarak okutulabilecek bir hata içeriyor. Milliyet, kağıt üzerinde halen devam eden Kore Savaşı'nın kurbanı oldu...

Haberde Kuzey Kore'nin, 17 Aralık'ta hayatını kaybeden eski lideri Kim Jong İl'in cenazesinin tüm dünyanın şaşkınlıkla izlediğinin altı çiziliyor.

Deneme


İDDİA GÜNEY KORE'DEN BİR İNTERNET SİTESİNDEN

Milliyet ardından, Korelilerin ağlamasıyla sürekli haber olan törene ilişkin Güney Kore'nin başkenti Seul merkezli Daily NK haber sitesinin iddiasına yer verdi.

Haberde yer alan iddiaya göre 28 Aralık'ta düzenlenen cenaze törenine katılan halka "eldiven ve kapüşon giymeme" emri verilmişti.  Milliyet Güney Kore merkezli bir internet sitesinden aldığı bu iddiasını "... dikkat çekici bir diğer nokta, dünya ajanslarına yansıyan fotoğraflarda tek bir sivilin bile eldiven veya bere giymemesi, kapüşon takmaması oldu." cümlesiyle taçlandırdı. Haberde eldiven ve kapüşon'un yasaklandığı da şöyle anlatıldı:

ELDİVEN VE ŞAPKA YASAK


"Hava sıcaklığının -9 olduğu cenaze töreninde, verilen emir gereği ne cenaze alayındaki askeri yetkililer, ne de cenazeye katılan halk eldiven giydi.
Hatta, yerel yetkililer halka cenaze töreni öncesinde broşürler dağıttı ve "öğrencilerin eldiven, şapka ve eşarp giyilmediğini denetlemek için kalabalık içinde denetim yapacağına yönelik" uyarıda bulundu.

BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU

Haberin garip olan yanı ise Milliyet'in haber ile birlikte kullandığı görselde.
Deneme

Milliyet'in inanılmaz iddia diye kullandığı ve ağlayan bir grup kadının göründüğü fotoğrafta en sağda duran kadının ellerindeki eldiven bütün haberi altüst ediyor.

MİLLİYET KENDİ İDDİASINI YALANLADI

Güney Kore'nin 1950 yılından beri resmen savaş hali içinde olduğu Kuzey Kore ile ilgili spekülatif bir şekilde ürettiği haberlerden birini manşetine taşıyan Milliyet internet; haberde kullandığı fotoğraf ile kendi iddiasını da yalanlamış oldu.

Logosunda "Basında Güven" yazan bir gazetenin böyle bir hataya imza atması ise akıllara "bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" atasözünü getirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder